Help ik heb dwangneuroses…..

Screen Shot 2015-02-19 at 18.26.02

Ik kom thuis, tel de traptreden naar boven, iedere keer op de dezelfde manier, anders gaat er t niet goed..
Voordat ik opga, doe ik iedere keer hetzelfde, een bepaald kort ritueel, anders gaat t niet goed…
De volume knop van de sonos moet altijd op ‘even’ staan, anders gaat t niet goed..
als ik mijn haar doe, voor een show, gebruik ik rollers, er moet altijd een oneven roller-aantal overblijven na gebruik, anders gaat t niet goed.
Na mijn haar gewassen te hebben, moet ik t echt 3 x echt heel goed uitspoelen, anders gaat t niet goed…
Altijd even terugrijden naar de garage of ie echt dicht is, anders gaat t niet goed…
Het tv volume moet altijd op ‘even’ staan, anders gaat t niet goed.
Ik moet altijd mijn ringen (favoriete ringen) omhebben naar een belangrijke meeting, anders gaat t niet goed…

Zo kan ik nog wel even doorgaan.. En hoe veel ik ook aan mezelf werk, deze neuroses blijven bestaan. Wat is dat toch, dat we bepaalde rituelen handhaven om geluk af te dwingen? Herkenbaar voor jullie? Vandaag heb ik, tegen al mijn eigen regels in, mijn ringen niet omgedaan, de treden niet geteld, de rollers ‘even’ achtergelaten en de volume knop in de auto gewoon op 15 gezet.. OMG wat een happening! Leef ik nu op de rand? En wat zal er gebeuren? Word ik nu gestraft? Nee sterker nog; Ik had tijd over, heb een uur extra kunnen werken aan mooie nieuwe projecten. Bottom line: mijn haar zit beter, zingen ging heerlijk en de radio uit was beter voor mijn hoofd. Ik vraag me wel af: Zijn rituelen stiekem neuroses verpakt in een mooi papiertje?  Graag je reactie…. X Bri